Adli aramaya karar verme yetkisi kimindir

Madde 7 – Adlî aramaya karar vermek yetkisi hâkimindir. Kolluk, arama kararı alınmasını talep ettiği durumlarda, makul şüphe sebeplerini belirten ayrıntılı ve gerekçeli bir rapor hazırlar ve Cumhuriyet savcısına başvurur.

Önleme araması kararı kim verir?

Önleme araması idari bir işlem olsa da kural olarak hakim kararıyla yapılmalıdır. Kolluk tarafından somut tehlikenin oluştuğunu gösteren belirlemeler önceden tespit edilip aramanın yapılması önerilen yer ve zaman ile birlikte o yer mülki amirine yazılı olarak iletilir.

PVSK ya göre önleme araması kararı vermeye yetkili merci kimdir?

Önleme araması idarî bir işlem ise de, “hakim kararı” ile yapılması gerekir. Gecikmesinde sakınca olan hallerde, kolluğa arama emrini il sınırları içinde vali, ilçe sınırları içinde ise, kaymakam “yazılı” olarak verir (PVSK “2007- 5681” 9).

Üst araması için karar gerekir mi?

Polisin durdurma ve kontrol yetkisini aşacak şekilde arama yapabilmesi için bir arama kararı bulunmalıdır. Usulüne uygun bir arama kararı olmadan yapılan aramalar hukuka aykırıdır.

Arama kararını hangi mahkeme verir?

Kanunun “Arama kararı” başlıklı 119. maddesinin ilk fıkrasına göre; “Hakim kararı üzerine veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının, Cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hallerde ise kolluk amirinin yazılı emri ile kolluk görevlileri arama yapabilirler”.

Önleme dinleme kararını kim verir?

Mevcut PVSK'nın ek 7. maddesi, önleme dinlemesi bakımından halen CMK m.250 ile kurulan ağır ceza mahkemelerinin yetkili olduğuna işaret etmektedir.

Önleme aramasında torpido aranır mı?

ANCAK BU EMİR TİPLERİNİN VARLIĞINDA DAHİ ARACIN DIŞARDAN BAKINCA GÖRÜLMEYEN BÖLÜMİÜ OLAN TORPİDO GÖZÜ, BAGAJ, AÇTIRILAMAZ, ARANAMAZ. … Yani bagaja, torpidoya, kapalı bölmeye bakmak isteyen kolluk sulh ceza hakimliğinden alınmış önleme araması kararını gösterecek.

PVSK 4a nedir?

2559 sayılı Polis Vazife ve Salâhiyet Kanunu'nun (Kısaca PVSK olarak anılacaktır) 4/A maddesi ile polise; kişileri ve araçları tecrübesine ve içinde bulunulan durumdan edindiği izlenime dayanan makul bir sebebin bulunması hâlinde durdurma yetkisi verilmiştir.